Om goed laswerk te kunnen realiseren is het belangrijk om de juiste technieken toe te passen.
Om laswerk van goede kwaliteit te krijgen gebruiken wij de volgende las-technieken:
- Tig-lassen
- Mig-mag lassen
- Booglassen met beklede elektrode
Deze lastechnieken gebruiken wij voor het lassen van metaal, maar ook voor het lassen van roest vast staal (rvs). Afhankelijk van het product dat wij maken, bepalen wij welke techniek het beste past bij de materialen die aan elkaar verbonden moeten worden.
TIG-LASSEN
Tig-lassen staat voor “Tungsten Inert Gas”. Bij deze vorm van lassen wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde niet afsmeltende, wolfraam elektrode die zich in de toorts bevindt. Tevens wordt via de toorts beschermgas toegevoegd. Door handmatig toevoegmateriaal aan het lasproces toe te voegen maken wij een lasboog. Deze lasboog is van hoge kwaliteit. Tig-lassen is heel geschikt voor het lassen van dun materiaal.
Wij gebruiken TIG-lassen zowel voor het lassen van staal als voor het lassen van RVS.
MIG-MAG LASSEN
Mig-Mag lassen is een afkoring voor Metal Inert Gas en Metal Active Gas. Het zijn twee verschillende technieken. Ze worden vaak gecombineerd genoemd omdat het lasproces gelijk is. Het verschil tussen mig-lassen en mag-lassen is het beschermgas dat gebruikt wordt tijdens het lasproces.
Verschillen Mig-lassen en mag-lassen
Bij mig-lassen wordt een inert (= niet actief) gas gebruikt. In ons geval maken wij gebruik van Argon. Bij Mag-lassen wordt een actief gas gebruik, ook wel CO² genoemd.
Het lasproces
Bij het lasproces van mig-mag lassen gebruiken we lasdraad dat langzaam afsmelt. Hierbij is constante spanning aanwezig. De lasdraad bevindt zich in de lastoorts en wordt constant toegevoegd aan het laswerk. Bij dit lasproces wordt geen afzonderlijk toevoegmateriaal gebruikt.
MIG-MAG lassen gebruiken wij zowel voor het lassen van metaal als voor rvs lassen.
BOOGLASSEN MET BEKLEDE ELEKTRODE
Bij booglassen met beklede elektrode wordt geen toegevoegd beschermgas of toevoegmiddel gebruikt. Het beschermgas wordt gevormd door de “bekleding” die om de elektrode heen zit en de kern van de elektrode is het toevoegmiddel. Door het verhitten tijdens het lasproces smelt de gehele elektrode.
Deze techniek gebruiken wij bij het lassen van staal en bij rvs lassen, afhankelijk van het product dat gemaakt moet worden.
Meer weten?
Wilt u weten wat wij met deze technieken kunnen maken, bel of mail ons dan.